Znate li da postoji ‘zaštitnik’ Interneta? E pa danas je njegov dan!

Korisnici interneta jeste li znali da svi vi, tj. mi imamo svog službenog zaštitnika? Naime, Crkva danas slavi blagdan svetog Izidora Seviljskog, velikog španjolskog sveca i naučitelja. Rodio se oko godine 556. u gradu Sevilli, kao sin uglednog časnika, no rano je izgubio oba roditelja pa je brigu za njega preuzeo stariji brat Leander, koji je bio opat jednoga samostana. Izidor je tako od mladih dana razvio ljubav prema vjeri, knjizi i znanstvenom radu.

Postao je redovnik, a u 30. godini života naslijedio je brata u opatskoj službi. Bio je čovjek široke i bogate izobrazbe i kulture, koji je dobro poznavao i istočnu i zapadnu literaturu. Autor je brojnih znanstvenih i teoloških djela, među kojima je najvažnije djelo Etymologiae, prva poznata enciklopedija, a upravo je zbog njega je i proglašen zaštitnikom interneta. Ovo djelo je bilo najviše čitano i ponovno izdavano poslije Svetoga pisma. Njegova teološka škola u Sevilli postala je najuglednija znanstvena crkvena ustanova u čitavoj Španjolskoj. Umro je 04. travnja 636. godine na glasu svetosti. Sveti Ivan Pavao II. ga je 2002. godine proglasio svecem i zaštitnikom Interneta i svih koji se njime služe.

Neke njegove poznate misli: ”Svaki je napredak plod čitanja i razmišljanja. Što ne znamo čitanjem učimo, a što smo naučili kroz razmatranje očuvamo.”

”Jednu i drugu blagodat pruža čitanje svetih Pisama. Ono poučava razum pameti, ali isto privodi čovjeka, otrgnuta od ispraznosti svijeta, k ljubavi Božjoj.”