‘BONTON’ Znate li kako se ponašati na svetoj misi?

Ilustracija/PEXELS

Pišući za portal Bog je tu vlč. Vladimir Trkmić objavio je pravila ponašanja u crkvi ili svojevrsni bonton, koji u, skraćenoj verziji možete pročitati u nastavku.

Koje je pravilno “ponašanje” u crkvi i crkvenim prostorima?

Crkva je uvijek za katolike bila sveti prostor i zato takav prostor sam po sebi zahtijeva primjereno ponašanje. A primjerno znači lijepo, ozbiljno i dostojanstveno. Kada uđete u crkvu nemojte ostati stajati kod ulaza, osim u slučaju da ne možete dalje. Neprimjereno je ulaziti u crkvu, a pogotovo biti ispred stola Gospodnjega s rukama u džepovima i na druge neuobičajene načine. Prije samog ulaska u crkvu, mobitel treba po mogućnosti ostaviti u automobilu, isključiti, ili barem stišati. Kada ulazimo u crkvu nećemo nastaviti naše nedovršene razgovore.

Osobna točnost – vrlina

U crkvu bi trebalo doći ranije, barem desetak minuta prije početka svete mise da se isključimo iz svega svjetovnog a prepustimo duhovno molitvenim i sakralnim temama i trenucima. Razlog za to je također da pronađemo mjesto za sjedenje ili stajanje odakle ćemo moći aktivno sudjelovati u slavlju svete mise. Ako ipak dođete nakon što liturgija počne, pokušajte ući u crkvu tiho i promatrati što se događa.

Tijekom slavlja svete mise ili neke od pobožnosti ne razgovaramo u crkvi

Sakralni prostor u crkvi je prostor gdje se ne vode razgovori, dogovori, okretanje tko je stigao ili stiže.

Napuštanje crkve prije otpusta i blagoslova

Nemojmo napuštati bogoslužje prije otpusta, osim u slučaju nužnosti. Napuštanje crkve prije kraja bogoslužja lišava nas svećeničkog blagoslova.

Obući primjerenu odjeću i obuću

Mi na liturgiji trebamo Kristu ponuditi našu najbolju, a ne našu svakodnevnu duhovnu i drugu odjeću. Također, trebamo se oblačiti pristojno, a ne provokativno da bi skrenuli pozornost na sebe.

Prekrižene noge i ruke u džepovima

Takvo držanje je nekulturno i iritantno, neprimjereno. Je li prikladno prekrižiti noge tijekom liturgije? Ne, jer je to previše neformalno, neozbiljno, i previše opušteno za prigodu poput bogoslužja, slavljenja svetih otajstava.

Ponašanje za vrijeme vjenčanja

Mnogi uzvanici u crkvu dođu pripiti, glasno razgovaraju, smiju se, komentiraju, te se stječe dojam kao da su prvi puta u crkvi ili da se ne znaju ponašati u crkvi. A iza samog vjenčanja u crkvi ponekad postaje tako bučno da nitko nikoga više ne čuje, nitko nikoga ne stišava. Ponašanje gore od ponašanja na lokalnoj tržnici. Kao što je isto tako ružno na samom izlasku mladenaca iz crkve bacati rižu po mladencima, a riža je poganski znak plodnosti što nema nikakve veze sa katoličanstvom.

Mala djeca

Roditelji ponekad na bogoslužje za svoju djecu donose grickalice ili sok. Takva praksa je neprikladna za bogoslužje i nekorektna prema onima koji poslije moraju čistiti za njima. U najboljem slučaju, može se donijeti bočica za vrlo malu djecu ili bebe.

Mala djeca i dojenčad

Svi znamo da naši mališani ponekad neće moći mirno sjediti više od jednog sata tijekom liturgije ili će im možda trebati promijeniti pelene ili ih nahraniti Ako se vaše dijete nađe u jednom od takvih trenutaka, budite ljubazni prema drugima i sklonite se s djetetom (koliko vam to trenutni uvjeti dopuštaju) tako da ne ometate bogoslužje.

Mobitel i crkveni prostori

Po mom sudu mobitelima nema mjesta u crkvi i crkvenom prostoru. Mobitel treba ostaviti kod kuće ili u autu na parkiralištu. Ništa neće propasti za jedan sat.

Detaljnije informacije možete potražiti ovdje