ŽOK Vinkovci na pragu 1. lige! Stipe Tomić: Ukaže li nam se šansa, nećemo od nje pobjeći…

Odbojkašice ŽOK Vinkovci osvojile su naslov prvaka istočne skupine 1. B Hrvatske odbojkaške lige, čime su stekle pravo sudjelovanja na završnom turniru pobjednika preostalih regija koji će biti održan, a s kojeg će dvije prvoplasirane ekipe u viši rang, u 1. ligu (drugi razred hrvatske odbojke, ispod elitne Superlige!). No, prije toga, pogled u retrovizor, na učinjeno proteklih tjedana i mjeseci…

– Odigrali smo 22 utakmice, a ostvarili 20 pobjeda – kaže Stipe Tomić, trener, a ujedno i sportski direktor ŽOK Vinkovci.

Potkrala su se, dakle, Tomićevim djevojkama i dva poraza, oba protiv Đakova. Zapravo jedinog konkurentnog suparnika Vinkovčankama kojima su Đakovčanke puhale za vratom, ali su u ukupnom zbiru ipak ostale kratke za dva boda. Prvenstvo su izgubile na „malim utakmicama”…

Veliki uspjeh potpisale su: Barbara Rakonić, Helena Brčinović, Elena Begonja, Korina Cindrić, Marija Sesar, Marija Stažić, Dunja Veselčić (kapetanica), Lucija Maslać, Filipa Tustonjić, Katja Dekanić, Lana StrinićKarmen Vučinić, te dvije Ane, Krznarić i Živković. Trener je, dakle, Stipe Tomić, uz napomenu da iza svakog uspješnog šefa struke stoji uspješan suradnik; u konkretnom slučaju suradnica, pomoćna trenerica Danijela Merli Mitrović.

– Vrlo mlada ekipa koju sačinjavaju dvije studentice 1. godine te srednjoškolke vinkovačkih škola, sve su iz klupske škole odbojke. Stvaramo, stvaramo… – dodaje Tomić.

OK, a sad o kvalifikacijama… Što vinkovački „dječji vrtić” može napraviti 7. i 8. svibnja na kvalifikacijskom turniru kojemu domaćin još nije određen?

– Do prošloga petka je bio rok za prijavu domaćinstva, no još nismo obaviješteni o tome gdje igramo, ali vjerojatno će to biti Zagreb. Neovisno o tome tko će biti domaćin, potpuno smo rasterećeni.

Protivnici su…?

– Splitska Brda, Zagreb i Pula. Igrat će svatko sa svakim, a dva najbolja idu gore, u 1. ligu.

Imperativa, dakle, nema?

– Baš nikakvog. Daleko smo najmlađi u ovom kvartetu, a ovu situaciju sam planirao tek dogodine. No, prilika je sada i ovdje, ukaže li nam se šansa, nećemo od nje pobjeći – u zaključku poručuje Tomić.

 

ŽOK Vinkovci je, podsjetimo, pod raznim sponzorskim imenima (Spačva, Vinkovci ante portas, Cestorad, Vibrobeton) više od desetljeća i pol igrao u elitnom rangu hrvatske klupske odbojke u kojem je nekoliko puta osvajao treće mjesto, a bio je i sudionik finala Kupa. No, kronična besparica je prije pet godina učinila svoje, pa je sunovrat u treći rang bio neminovan. Je li sazrijelo vrijeme barem za drugi? Odgovor stiže sljedećeg vikenda…