Zoran Tomić: Cibalia je moj klub, a u Novigrad sam došao uspjeti!

Zoran Tomić nakon stanovitog izbivanja iz natjecateljskog nogometa opet je ”u sedlu”. Vinkovački trener potkraj jesenske dionice preuzeo je kormilo trećeligaša Novigrada. No, u intermezzu između Cibalije i Novigrada nije ležao na kauču…

Živio sam nogomet svaki dan, posvetio se edukaciji i stigao do UEFA Pro licencije.

Na vijest o tome da je Tomić krajem studenog završio u Novigradu dežurni cinici zločesto su pretpostavili kako je ondje pošao u misiju ”spašavanja vojnika Hodaka”. Naime, nekoć predsjednik Cibalije, a danas direktor Novigrada upao je u stanovite neprilike slijedom kojih je kratko vrijeme bio pod kontrolom pritvorskog nadzornika. Međutim, Zvonimir Hodak nije dugo imao ”kuglu oko noge”, pušten je iz pritvora nakon dvosatnog obavijesnog razgovora, Tomićeve odvjetničke usluge nisu mu bile neophodne.

Uostalom, Tomić je odvjetničku licenciju ionako bacio na tavan, više mu neće trebati. U obiteljskoj advokaturi nedavno ga je zamijenio sin Filip.

Sad sam fokusiran jedino i isključivo na nogomet, ne manjka mi ni vizije, ni hrabrosti. Pun sam želje i elana, gorim od želje za radom. Volim izazove, tako da sam objeručke prihvatio poziv iz Novigrada koji je upao u stanovitu rezultatsku krizu. Ne, dolazak u Novigrad ne smatram korakom unatrag, to što se radi o trećeligaškoj sredini doista za mene nije primarno. A kamoli presudno. U Novigrad sam došao uspjeti – podvlači 57-godišnji strateg kojemu se tu i tamo potkrala poneka sijeda, ali dekagram nikako!

Uzgred, na prvom novigradskom treningu, prepričava pouzdani informator zgodnu anegdotu, trener je pred igračkom garniturom ekspresno nanizao 50 sklekova, ”mogao bih još, ali sam malo uzbuđen”.

Zoran Tomić je, tek kao podsjetnik, za mandata u Cibaliji uspješno vodio juniorsku momčad kroz 1. HNL, nije neuspješan bio ni kao trener seniorske momčadi, tada također drugoligaša.

Evo, Cibalia je sada iz 17 pokušaja osvojila 21 bod što je ocijenjeno zadovoljavajućim. Moj učinak je bio 19 bodova iz 11 utakmica. Prema tome…

Nije zgorega podsjetiti kako je za svog trenerskog mandata u Vinkovcima ”izmislio” Jakova Filipovića, a ne smije se prešutjeti ni da je promovirao Jakova Puljića kojemu je dao ”desetku” i – sve ovlasti. Imenjaci su danas afirmirani igrači sa zanimljivim međunarodnim karijerama. Inače, podrazumijeva se da (je) prati(o) što se događa u bivšem klubu:

Šteta za ova tri boda prosuta protiv Junaka na zatvaranju prvoga dijela sezone. Podsjećam da Cibalia na otvaranju proljeća opet igra kod kuće, stiže Dugopolje. S tom nekom mini-serijom bodova mogla se priključiti samom vrhu.

Tu se zaustavio…

Ne, nisam genijalac, ne bih dijelio savjete. Pogotovo što se svaka rečenica stavlja pod povećalo, pa bi se mogla krivo protumačiti. Šteta što se kod nas nerijetko nerazumljivom strašću uporno pronalaze tamne nijanse, stvarne ili izmišljene. Ne želim stvarno nikakve nesporazume u prijevodu. Jasno i glasno želim Cibaliji svu sreću ovoga svijeta. To je moj klub. Bio i ostao.

Sad je njegov i Novigrad… 

Riječ je o bivšem drugoligašu, znao sam da dolazim u dobro uređenu sredinu. To uvjerenje u međuvremenu posve je potvrđeno. Stoga sam se snašao brzo i lako.

Nije tajna da je za rezultatsku nestabilnost istarskog trećeligaša štošta kriva financijska nestabilnost.

Nije sve u novcu. Gradiš kuću, nemaš love za majstore, pa zoveš prijatelje. I evo kuće pod krovom za 15 dana. Zajedništvo, homogenost, dobra atmosfera, to je ključno.

Novigrad je jesenas, prije Tomićeve ere, čak dvaput izvukao ”jack pot”; s po 0:7 izgubio je najprije od Grobničana, pa onda i od Poreča. Pod Tomićevim vodstvom, pak, s ”juventusovskih” 1:0 svladan je Krk, a istovjetan poraz upisan je na gostovanju kod Nehaja.

Zadovoljan? Netko je davno rekao da biti zadovoljan znači biti glup. Ali, nisam nezadovoljan spomenutim polovičnim učinkom, idemo tako reći. Stabilizirali smo se, obrana je bila dobra, postojana. Na tom temelju ćemo graditi stabilnu proljetnu priču.

U toj obrani jesenas je ordinirao i Elvis Kokalović, nekoć prvotimac Slavena Belupa te turskih Konyaspora i Karabükspora, najpoznatiji igrač Novigrada na čijoj klupi Zoran Tomić očigledno nije bio tek tranzicijsko rješenje za posljednja dva ovojesenska kola, kako se tehniciralo po njegovu dolasku na novigradski Lako?

Da, dogovor je da nastavljamo dalje.

Novigrad će prezimiti na 9. mjestu u konkurenciji 14 klubova trećeligaškog zapada. Naš sugovornik u zaključku:

Ne, nema straha od opasne zone. Izdržat ćemo bez panike, u to sam uvjeren. Možemo samo prema gore.