Zrinka Ljaljić (UGP): Ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK postalo je simbolom borbe za reforme

Kakvim su to poduzetnicima puno 42 kune članarine za HGK mjesečno? To ni nisu poduzetnici – ispalio je prošloga petka predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ostao živ.

Doista, 42 kune mjesečne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori ne bi trebao biti značajan izdatak koji opterećuje poduzetnike, no – tek kao podsjetnik – riječ je o samo jednom od nekoliko stotina parafiskalnih nameta kojima se poduzetnici tlače.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) pokrenula je inicijativu o dragovoljnom članstvu u HGK (što je danas poduprla i udruga Nezavisni hrvatski seljaci), a rečenicu-dvije više na tu temu ponudila je Zrinka Ljaljić, koordinatorica UGP-a za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK postalo je simbolom borbe za reforme koje su nam svima potrebne. Čak 20.000 građana, mahom poduzetnika, potpisalo je peticiju za ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK-u. Napominjem, UGP ne traži ukidanje HGK nego njezin izlazak na tržište te će tako svi oni koji su zadovoljni njihovim radom zasigurno nastaviti biti članovi.

A, ostali poduzetnici će imati jedan namet manje i slobodu udruživanja u udruge za koje smatraju da im pomažu u poslovanju. Nakon ukidanja ove obveze, isto očekujemo i za Hrvatsku obrtničku komoru, i za Hrvatsku turističku zajednicu te pokretanje drugih reformi koje zahtijevamo.

Udruga Glas poduzetnika, inače, nastala je u prvom lockdownu, u ožujku 2020. godine, inicijativom nekoliko entuzijasta, sve je počelo pokretanjem Facebook grupe. Niti godinu dana kasnije UGP broji oko 15.000 članova (FB strnicu prati 70.000 pratitelja), predsjednik joj je Hrvoje Bujas, a izvršni direktor Dražen Oreščanin.

Udruga Glas poduzetnika okuplja mikro, male i srednje poduzetnike, obrtnike, samozaposlene i sve zaposlene u privatnom sektoru čiji je cilj konkretnim prijedlozima nužnih i hitnih ekonomskih mjera i reformi upućenih Vladi i državnim institucijama ubrzati ekonomski oporavak cijelog društva te izgradnju zdravih temelja za Hrvatsku – dodaje Zrinka Ljaljić.

Regionalni ured UGP-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji djeluje u Vinkovcima i okuplja 400-injak članova.

– Naš zadatak je detektiranje problema s kojima se susrećemo u svakodnevnom poslovanju, a lokalnog su karaktera, te prijedlog rješenja. Tu očekujemo suradnju s lokalnom vlasti koja bi trebala prepoznati naše zalaganje kako bi uspostavili kvalitetnu i produktivnu suradnju.

Zrinka Ljaljić, koordinatorica UGP-a za Vukovarsko-srijemsku županiju, FOTO: privatni album

UGP na na području VSŽ najmasovniji je u Vinkovcima. No, svakodnevnim angažmanom na omasovljenju pokreta očekuje se skorašnje udvostručenje broja članova.

– Ovim putem pozivam sve poduzetnike i one koji to namjeravaju postati, a dosad se iz nekog razloga nisu učlanili, da nam pristupe. Za razliku od HGK, članarine nema.

UGP je praktički inicijator prosvjednog otvaranja ugostiteljskih objekata, najavljenog za sutra unatoč produljenim mjerama koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Danas, pak, dolaze informacije da se ipak odustalo od tog buntovn(ičk)og čina.

Ne, ugostiteljski objekti neće se sutra otvarati, no možemo najaviti prosvjed koji će u organizaciji naše udruge biti održan u Zagrebu u srijedu, 3. veljače 2021. godine, s kojeg ćemo poslati jasnu poruku i zahtjev o tome da se ugostiteljski objektiva otvore, da ljudi počnu raditi.

Naša sugovornica nije propustila podvući ni sljedeće:

Naša udruga ne pripada niti jednoj političkoj stranci ili opciji, ne koketiramo s politikom, ali ćemo pritiskati sve političke opcije na vlasti, jer nam je cilj bolje i pravednije društvo te smanjena, a samim tim i učinkovitija, javna uprava. Apsolutno podržavamo sve zahtjeve vodstva udruge, Hrvoja Bujasa i ekipe, a djelujemo lokalno. Tako smo  isprovocirani situacijom izazvanom pandemijom virusa COVID-19 shvatili da se kratkoročnim mjerama treba i može pomoći gospodarstvu u regiji. Zahtjeve smo poslali gradonačelniku Ivanu Bosančiću i cijelu našu komunikaciju objavili u medijima; ukidanje poreza na potrošnju, smanjenje prireza s 10% na 0, smanjenje visine spomeničke rente za 50%, ukidanje plaćanja komunalne naknade, oslobođenje poduzetnika plaćanja najamnine u gradskim nekretninama i oslobođenje plaćanja najma javnih površina, transparentno vođenje poslovanja grada i transparentnost proračuna te omogućavanje uvida u sve troškove gradske uprave i gradskih tvrtki putem web stranice. 

Zrinka Ljaljić dodaje kako je od navedenih zahtjeva u obzir uzet samo porez na potrošnju uz obećanje da će se tijekom godine i ukinuti, a ostalim zahtjevima se ne može udovoljiti jer je teška situacija. 

– Mi poduzetnici, shvaćeni ili neshvaćeni, danas se nalazimo u vrlo teškoj situaciji, prepušteni sami sebi. Apeliram na vodstvo grada neka konačno osvijeste težinu situacije i pomognu ugroženim djelatnostima kako god mogu. Zabranjen je rad, potpuno ili djelomično, pojedinim djelatnostima, a kao pomoć imaju mjeru očuvanja radnih mjesta. Htjela bih naglasiti da ova mjera ne predstavlja pomoć poslodavcu, nego je to plaća radnika koji bi svakako bili na teret države da se nije donijela ta mjera. Znači, poduzetnici ne ostvaruju prihode ili ne rade, drugi koji rade čine to smanjenim kapacitetima, tj. smanjen im je obim poslovanja što znači da ni oni ne privređuju kao inače, a troškovi su gotovo isti. Tu izostaje pomoć grada koja je trebala biti pružena još jučer jer sutra će za mnoge firme biti kasno, nažalost. Zanima nas, kako će ti poduzetnici plaćati najmove, režijske troškove i ostala davanja odnosno hladni pogon, ako ne prihoduju? Pogrešno je misliti da su plaće radnika jedini trošak poslodavca i da je odgoda plaćanja zaista pomoć.

Kao jednu od tema kojom će se regionalni UGP baviti jest i transparentnost u poslovanju grada.

Zadovoljena je tek minimalna zakonska forma koja osigurava samo rubnu transparentnost. Došli smo do podataka tvrtke Apsolon gdje se vidi da je transparentnost pružanja informacija grada Vinkovaca među najnižima u državi gdje smo u većini kategorija na zadnjem ili predzadnjem mjestu; primjerice, e-usluga (dostupnost i kvaliteta) na predzadnjem mjestu, a digitalna spremnost gradova na zadnjem mjestu.

Zrinka Ljaljić umjesto zaključka:

Spremni smo dati rješenja i očekujemo suradnju s gradskim vlastima kako bi na zajedničko zadovoljstvo prebrodili ovu krizu te stvorili preduvjete za bolje sutra. A do tada, nažalost, ostavlja se gorak dojam da teret ove krize pada isključivo na leđa privatnog sektora – zaključuje Zrinka Ljaljić.