„Žrtva Borovo naselja za Domovinu”

„Žrtva Borovo naselja za Domovinu” naziv je komemorativnog skupa održanog krugu negdašnjeg Borovo commerca u kojem se 1991. nalazila ratna bolnica i sklonište. Obilježena je tako obilježena 30. godišnjica okupacije Borova naselja i stradanja mještana ove vukovarske gradske četvrti u kojoj su se borbe vodile i 19. studenog 1991. godine.

Podrum Borovo commerca na početku agresije na Vukovar bio je civilno sklonište, pred kraj i pričuvna ratna bolnica u kojoj je u vrijeme sloma obrane Borova naselja bilo oko tisuću branitelja i civila od kojih je njih 115 po ulasku okupatora nasilno odvedeno, izloženo torturama i ubijeno.


– Na današnji dan 19. studenoga 1991. godine na ovom mjestu stajali su oni koje ne možemo zvati ljudima i kojima ništa nije sveto. Istoga dana pred njima su stajali hrvatski branitelji, starci, žene i djeca, a njima je sve bilo sveto. I obitelj, i namučeni grad, i naša Domovina i baš zato u ime te ljubavi, zbog naših svetinja mnogi danas nisu s nama i na njihovim grobovima danas gore svijeće. Gore i za one koji nemaju grobova – obratila se predsjednica Udruge „Vukovarske majke” Manda Patko u ime organizatora komemorativnog skupa, prisjećajući se teških dana u Vukovaru prije 30 godina.

Kod spomenika nestalima u Borovu naselju gori 386 svijeća, kao podsjetnik na broj osoba kojima se svaki trag izgubio u ratnom Vukovaru, a za kojima se još uvijek traga. Inače, u obrani Borova naselja poginulo je 176 branitelja i civila.

Vijence podno spomen ploče položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva, a komemorativni skup na kojem se okupilo nekoliko tisuća, uglavnom Vukovaraca, nastavljen je kolonom sjećanja u kojoj su sudionici prošli gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica.