Župan Damir Dekanić: U županiji je mnogo problema, a najzahtjevniji je – zdravstvo!

Županijska skupština je konstituirana, pa Vukovarsko-srijemska županije može nastaviti normalno funkcionirati. Događaju je nazočio i novoizabrani župan Damir Dekanić:

– Krećemo iz treće brzine! U županiji ima mnogo posla, proceduralni dio je odrađen, imamo stabilnu većinu, a sastav Županijske skupštine jamči da će suradnja biti dobra i s oporbom. Uvjeren sam da ćemo u nadolazećem razdoblju učiniti mnogo toga dobroga na dobrobit građana VSŽ – rekao je župan Dekanić pa se na novinarski upit osvrnuo na svoja prva dva tjedna u Palači Srijem:

– Uh, prva dva tjedna su bila vrlo naporna, radilo se i izvan radnog vremena, subotom nedjeljom… Mnogo je ljudi, mnogo je odjela, mnogo je i problema. Treba stoga vremena za ulazak u sve pore, u svakom slučaju idemo polako naprijed i očekujem stvarno vidljiv napredak u što skorijem razdoblju.

Uglavnom, inicijalno stanje je snimljeno?

– Tako je. Znao sam ga donekle i ranije, ali sad polako ulazimo u one dijelove koji su vrlo interesantni, a to su raznorazni projekti koji su u tijeku, financijske obaveze te sve ono planirano u sljedećem razdoblju. Materija je ogromna, ali nosim se s tim.

Od spomenutih problema, koji se županu Dekaniću čini najzahtjevnijim?

– Najzahtjevniji za sada je vinkovačka bolnica i općenito zdravstvo. Moramo jednostavno pronaći neke modele, najprije na državnoj razini za plaćanje dugovanja veledrogerijama i u tom dijelu napraviti jedan iskorak prema stabilizaciji situacije.

Kojom cifrom tehnicirate?

– Neću tehnicirati s ciframa zasad. Znam koja je cifra, ali mislim da nije korektno da ju sad iznosim, jer, evo bit ću iskren, nastojimo neka dugovanja prebaciti na nekog drugog.

Župan Dekanić, međutim, za razliku od predsjednika Županijske skupštine Milinkovića, nije ostao zakopčan do grla kada je riječ o sklopljenoj većini:

– Većinu sačinjavaju 16-ero vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera, zatim pojedini članovi liste koju je predvodio Nikola Kajkić te dva vijećnika s Nezavisne liste Tomislava Panenića – zaključio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.