Župan Božo Galić uručio lovnogospodarske osnove za još devet društava/udruga s područja VSŽ

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ovjerio je i svečano uručio lovnogospodarske osnove za još devet društava/udruga s područja Vukovarsko-srijemske županije. Nove lovnogospodarske osnove kojima je uređeno gospodarenje lovištima za sljedećih deset lovnih godina dodijeljene su lovačkim društvima/udrugama: Dubrava Nijemci, Vepar Cerić, Šljuka Korođ, Zrinski Vukovar, Sokol Lovas, Orao Novi Jankovci, Jastreb Stari Jankovci, Jelen Petrovci i Gradina Donje Novo Selo.

Župan Galić je također potpisao i novi desetogodišnji Ugovor o zakupu prava lova s LD Zec Šiškovci za lovište Šiškovka na koji je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru dalo pozitivno mišljenje što je potvrdilo stav župana i Županije da se u ovom lovištu dobro gospodarilo.

Suradnja s lovačkim društvima i udrugama je izvrsna, što je rezultiralo produljenjem zakupa lova na još deset godina – izjavio je župan Galić koji je govorio i o decentralizaciji poslova na području lovstva u smislu da je veći dio nadležnosti s Ministarstva poljoprivrede ”spušten” županijama, što svakako, napomenuo je župan, potvrđuje i zadovoljstvo lovačkih društava zbog propisanog gospodarenja lovištima.

Lovnogospodarska osnova je temeljni, osnovni i planski akt kojim se detaljno uređuje gospodarenje, uzgoj, zaštita, lov i korištenje određenom divljači i lovištem u razdoblju od deset lovnih godina – pojasnio je zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Krunoslav Buhač.

Lovnogospodarska osnova, inače, temelji se na brojnom stanju svih vrsta divljači koje stalno ili sezonski žive u lovištu i na broj divljači koja se može uzgajati u lovištu.