Župan Dekanić i američki ratni veteran Warner o bitnoj tematici – veteranima Domovinskog rata

Župan Damir Dekanić i zamjenik župana Franjo Orešković susreli su se u Palači Srijem s predsjednicom Udruge „Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“ Ljiljanom Poje te socijalnim antropologom, američkim vojnim veteranom Charlesom O. Warnerom III. Teme razgovora bile su suvremena veteranska istraživanja u Jugoistočnoj Europi i osvrt na iskustva hrvatskih veteranki i dragovoljaca Domovinskog rata.

Vojni veteran Warner prikupljena istraživanja koristit će u svom doktorskom radu, a prilikom razgovora sa županom Dekanićem je naglasio:

– Zahvalan sam na današnjem prijamu u Vukovaru županu Dekaniću i zamjeniku župana Oreškoviću te Udruzi Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije koju vodi gospođa Poje, kao i na prenošenju svojih iskustava i dojmova o Domovinskom ratu na koji su sjećanja još uvijek svježa. Sretan sam što sam ovdje u posjetu Vukovaru koji planiram još od početka mog boravka u Hrvatskoj, od veljače ove godine.

Župan Dekanić je naglasio:

– Izuzetno mi je drago zbog posjeta gospodina Warnera koji se bavi nama jako bitnom tematikom, veteranima Domovinskog rata. Kada uspoređujemo veterane američke vojske i hrvatske veterane Domovinskog rata važno je naglasiti da su naši veterani postali vojnicima iz nužde, kao civili, napuštajući svoje poslove, braneći svoj prag i svoje obiteljske kuće, dok su američki vojnici krenuli u borbe iz vojnih učilišta uz prethodnu vojnu obuku. Stoga je razdoblje nakon Domovinskog rata te vojnog angažmana, kao i posljedice s kojima se danas suočavaju naši branitelji, drugačije obzirom da se za to nisu profesionalno pripremali. U tom smislu su i njihovi problemi s kojima se u mirnodopsko vrijeme susreću na određeni način drugačiji. Naši veterani imaju potporu države, no uz to zavrjeđuju i našu potporu i poštovanje javnosti. Među brojnim braniteljima tek manji broj njih je istaknut zbog svog doprinosa i žrtve koju su podnijeli. Drago mi je da smo poseban naglasak stavili na braniteljice, koje su imale svoju ulogu tijekom Domovinskog rata. Nadam se kako će svaki novi razgovor na ovu temu otvoriti priče i sjećanja, koje će biti zabilježene kako bi generacije koje dolaze znale što se događalo, te bile spremne da se takvo nešto više ne ponovi.

 – Mnogo radim s našim braniteljima i s njima se susrećem svakodnevno  kako bismo si međusobno pomogli u razdoblju mira. Imamo različite aktivnosti za veteranke i veterane kao što su psihosocijalne radionice, posjete obitelji stradalih žrtava, do raznih radionica izrade domaćih rukotvorina kao što su zlatovez i ostale tehnike ručnog rada u koje se oni rado uključuju i tako provode svoje vrijeme – istaknula je predsjednica udruge Poje, navodeći kako se u Domovinski rat, u obranu svoje kuće, uključila kao teta iz vrtića, o čemu neumorno svjedoči novim generacijama.

 – Treninzi mogu profesionalne vojnike u određenoj mjeri pripremiti na ono što slijedi, ali sudjelovanje u vojnim aktivnostima je uglavnom individualni doživljaj svakog vojnika. U razdoblju nakon rata pokušavamo vojnike prilagoditi svakodnevnom životu, kroz posebne programe i djelovanje veteranskih udruga. Riječ je o svojevrsnoj potkulturi koja ima svoje mjesto i pažnju u društvu. Oni se druže, međusobno razgovaraju, evociraju doživljaje i prenose ih novim generacijama. Svoj boravak ovdje, iskustva i razgovori s gospođom Poje te ostalim članovima udruge, županom Dekanićem kao i rezultate istraživanja, iskoristit ću za pisanje doktorskog rada koji ću rado podijeliti s vama nakon što ga završim. Zahvaljujem svima na velikoj podršci i susretljivosti za vrijeme mog boravka u Vukovaru, gradu heroja Domovinskog rata – naglasio je Warner u zaključku.