Župan Dekanić: Svim učenicima i uposlenima u školstvu želim što više uspjeha i što manje online sati!

Povodom današnjeg početka nastave u svima školama župan Damir Dekanić posjetio je Gimnaziju Antuna Matije Reljkovića u Vinkovcima. Tom prigodom zaželio je svim učenicima, roditeljima, učiteljima i nastavnicima te profesorima, kao i svim uposlenicima u školstvu, sretnu i uspješnu novu školsku 2021./2022. godinu.

– Za one najmlađe, koji prvi puta sjedaju u školske kupe, danas započinje putovanje koje će pamtiti kao najljepše u životu, a za ostale učenike jedna stepenica više ka zrelosti i znanju. Htio bih svima, kojima je danas počela nova školska godina, zaželjeti puno zdravlja, uspjeha u usvajanju znanja, što manje online sati, a više druženja i proživljavanja svega onoga što smo prije pandemije svi proživljavali tijekom školske godine. Njihovim roditeljima želim da im djeca budu uspješna u školi i završe svoje školovanje, a profesorima, učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama želim da što više znanja prenesu na svoje učenike. Neka ih dobro pripreme za daljnje školovanje i fakultete te da nam se u našu županiju vrate mladi, spremni i sposobni ljudi, koji će doprinijeti boljitku života u našoj sredini – rekao je župan Dekanić koji je činjenicu od znatno manjem broju upisanih učenika u ovu školsku godinu prokomentirao ovako:

– Podatak je zabrinjavajući te svim mogućim mjerama nastojimo maksimalno potaknuti demografski oporavak u našoj županiji. Iskreno se nadam kako će se kroz kratko vrijeme vidjeti rezultati našega rada.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u školskoj godini 2021./2022., upisano je sveukupno 11.647 djece, od kojih u prvi razred osnovne škole 1.307 učenika. Prošle godine 2020./2021. upisano je sveukupno 11.352 učenika, među kojima 1.400 prvašića. U ovoj školskoj godini sveukupan broj upisane djece u osnovne škole je veći zbog većeg broja upisane djece u sedme i osme razrede dok je u prvi razred osnovnih škola upisano 93 učenika manje.

Vinkovačka Gimnazija, međutim, nema problem oko upisa učenika. Ravnateljica Ivana Biljan:

– Interes za upis u Gimnaziju oduvijek je velik. Upisano je 169 učenika u sedam razrednih odjela; četiri razreda Opće gimnazije, dva razreda Prirodoslovno-matematičke i jedan razred Jezične gimnazije. Veliki interes postoji i nadam se da će tako i ostati, a ono što je prednost Gimnazije je njezina bogata tradicija i izvrsni profesori. Tradicija je jedan plus za sve nas, ali je i velika odgovornost, a meni kao ravnateljici jedna od dužnosti je brinuti o zakonitosti rada ustanove, ali isto tako i pridonijeti tome da se održi kvaliteta, na koju su navikli svi naši sugrađani.

Tijekom posjeta učenicima, župan Dekanić je u pratnji ravnateljice Biljan obišao i građevinske radove započete u Gimnaziji, a koji su obilježili početak nove školske godine. Njihova je vrijednost oko 500.000 kuna, a financiraju se iz županijskog proračuna. Riječ je o radovima na obnovi dvije učionice i pripremi dnevnoga boravka za učenike, pogotovo za učenike putnike, vrijednima oko 220.000 kuna te radovima na sanaciji dotrajalih vodovodnih cijevi vrijednima 280.000 kuna.