Župan Dekanić u posjetu Županijskom centru 112 koji je u 2021. godini zaprimio čak 78.894 poziva

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je, povodom Dana europskog broja 112, posjetio je Županijski centar 112 koji je stanovnicima naše županije, kada zatrebaju pomoć, na raspolaganju 365 dana u godini od 0 do 24 sata.

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić upoznao je župana Dekanića s djelokrugom rada Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Službe civilne zaštite Vukovar, kao i s organizacijom rada samog Županijskog centra 112 koji broji 21 djelatnika, a samo tijekom prošle godine zaprimio je 78.894 poziva osoba kojima je trebala pomoć.

– Velika je stvar za sve one koji trebaju pomoć da sustav jedinstvenog broja 112 dobro funkcionira, te da se sve krizne situacije brzo i učinkovito rješavaju – istaknuo je Dekanić.

Inače, u Hrvatskoj je jedinstveni broj za hitne službe uveden u veljači 2005. godine, a svrha mu je pružanje jednostavnog, jednakog, sigurnog i učinkovitog pristupa hitnim službama svim građanima EU.

Broj 112 trenutno je jedini hitan broj u devet država EU, no kao takav uveden je i u 11 europskih država koje nisu članice Unije, bilo kao jedinstveni ili broj koji funkcionira uz njihove nacionalne hitne brojeve.