Župan Dekanić uručio poklon paket vukovarskom umirovljeniku Miji Ćosiću

Podsjetimo, Vukovarsko-srijemska županija objavila je Javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na pomoć umirovljenicima s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije za 2022. godinu koji je bio otvoren od 18. travnja do 18. svibnja 2022. godine. Pomoć umirovljenicima koja se dijeli putem ovog Javnog poziva odnosi se na vrijednosni poklon bon u iznosu od 600 kuna u obliku poklon paketa s namirnicama lokalnih OPG-ova posredstvom Agro-klastera d.o.o.

Mjera pomoći umirovljenicima „Od slavonskih polja pa do stola“ pokrenuta je na inicijativu vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića.

– Napokon smo došli do realizacije ove vrlo bitne mjere za naše umirovljenike kojima je to najpotrebnije. Ovo je zapravo mjera koja ima dvostruku korist; s jedne strane uistinu pomažemo onima koji su u potrebi, umirovljenicima s vrlo malim primanjima, dok s druge strane pomažemo našim lokalnim proizvođačima i OPG-ovima čije proizvode će upravo ti umirovljenici dobiti – rekao je župan Dekanić.

Prva podjela poklon paketa je izvršena tijekom lipnja 2022. godine. Svi umirovljenici koji su podnijeli zahtjev te ispunili uvjete Javnog poziva dobit će još dva puta do kraja 2022. godine poklon pakete u vrijednosti 600 kuna, što znači da umirovljenici koji su se prijavili na Javni poziv mogu poklon pakete dobiti do najviše 3 puta godišnje.

Jedan od umirovljenika koji je ostvario pomoć prijavom na Javni poziv, a kojega je danas posjetio župan Dekanić, je Vukovarac Mijo Ćosić koji je za ovu mjeru saznao zahvaljujući djelatnici Fine, nakon čega je stupio u kontakt s nadležnim upravnim odjelom VSŽ.

– Sada je dobro, za razliku od vremena kada sam bio u radnom odnosu, a plaća je znala kasniti i po šest mjeseci. U mirovini sam već 14 godina. Imam mirovinu koju mogu raspodijeliti i svakog prvog u mjesecu je tu – rekao je Ćosić istaknuvši kako će mu poklon paket od VSŽ uvelike pomoći.

Župan Dekanić podsjetio je kako je u tijeku drugi krug Javnog poziva koji traje do 9. srpnja 2022. godine te pozvao sve koji ispunjavaju uvjete Javnog poziva da se na isti prijave.

– Bitno je da što više ljudi zna za ovu mjeru, pa smo iz toga razloga danas ovdje, na uručenju jednog paketa korisniku. Vrlo je bitno da se na Javni poziv prijave svi koji ostvaruju pravo na pomoć jer ćemo onda za iduću godinu imati podatak na temelju kojeg ćemo moći bolje odrediti kriterije Javnog poziva kao i približan broj umirovljenika kojima je pomoć potrebna – dodao je Dekanić.

Inače, kroz prvi Javni poziv pravo na poklon bon ostvarilo je 184 umirovljenika. U prvom krugu Javnog poziva mjesečni iznos mirovinskih primanja u mjesecu prije podnošenja zahtjeva za samca bio je 1.000 kuna, dvočlanu obitelj 2.000 kuna, dok je za drugi krug Javnog poziva mjesečni iznos mirovinskih primanja u mjesecu prije podnošenja zahtjeva za samca 1.250 kuna, a za dvočlanu obitelj 2.500 kuna.