Župan Dekanić za sutra najavio proglašenje elementarne nepogode

Održana je 10. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, a glavni razlozi sazivanja koordinacije izdavanje su naredbi Ministarstva poljoprivrede za suzbijanje afričke svinjske kuge i olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo našu županiju te njegove posljedice.

– Zakazana je koordinacija s gradonačelnicima i načelnicima kako bi pokušali pomoći u rješavanju situacije oko afričke svinjske kuge, a tema se proširila i na elementarnu nepogodu koju ćemo sutra proglasiti. Štete su ogromne, velik je broj mjesta ostao bez električne energije, bez signala, fiksnih veza. Zbrajamo štete, a podatke će nam dostaviti gradonačelnici i načelnici kako bi imali objedinjene sve podatke.

Učinit ćemo sve da što prije saniramo posljedice. Dignuti su svi županijski, gradski i općinski stožeri te civilna zaštita. Tražimo procjenu situacije, zatražit ćemo i pomoć hrvatske vojske koja je već aktivirana u području čišćenja cesta, aktivirani su djelatnici Hrvatskih šuma i Elektroprivrede, Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno sve komunalne službe koje bi mogle doprinijeti – rekao je u vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Župan je naglasio kako je s određenim tvrtkama koje se bave proizvodnjom i prodajom građevinskog materijala postigao dogovor oko osiguravanja potrebnog materijala, a svaki načelnik i gradonačelnik će koordinirati s potrebnim količinama materijala i pojedincima koji ga potražuju. Oni koji si sami budu rješavali materijal obavezno neka sačuvaju račune.

– Također, dobili su uputu da na razini županije, gradova i općina u rebalansima proračuna izdvoje dodatna financijska sredstva, a nadam se da će i Vlada RH razumjeti sve ovo što nam se dogodilo i u tome pomoći. U mjestima u kojima još uvijek nema električne energije i signala, načelnicima su dodijeljene motorole kako bi imali komunikaciju s ostalim dionicima – napomenuo je Dekanić te pozvao sve predstavnike vlasti, općinske načelnike i gradonačelnike, da u svojim lokalnim povjerenstvima za prirodne nepogode obiđu teren te da fotodokumentiraju svu nastalu štetu na poljoprivrednim usjevima, gospodarskim, poljoprivrednim i stambenim objektima.