Župan potpisao ugovore s udrugama iz područja socijalne skrbi te s umirovljeničkim udrugama

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisani su i podijeljeni ugovori udrugama iz područja socijalne skrbi te umirovljeničkim udrugama koje su svoje projekte, odnosno programe prijavile na javne pozive.

Na Javni natječaj za (su)financiranje projekata i programa iz područja socijalne skrbi koje provode udruge u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 2023. prijavilo se 27 udruga, dok ih je 24 ostvarilo pravo na potporu.

Ukupno su podijelili 13.272,28 eura, a koristit će ih za provedbu programa u svrhu terapijske intervencije za djecu i mlade, aktivnosti s ciljem podrške roditeljima i djeci, zaštitu i promicanje prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, palijativnu skrb i slično.

Prvi smo puta dobili sredstva od Županije, a iskoristit ćemo ih za projekt koji se odnosi na treniranje parakaratea. Naši su članovi ove godine počeli trenirati parakarate, a ovim smo sredstvima osigurali opremu, odnosno tatami strunjače i kimona za natjecanja, rekla je predsjednica Udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN Renata Musil Vorgić pohvalivši njihovog člana koji je u suradnji s Karate klubom Ictus otišao na natjecanje i dobio prvu parakarate medalju za grad Vinkovce.

IZVOR: VSŽ

Kroz ovaj javni poziv išli smo u smjeru deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi tako da smo i posebno bodovali projekte koji su usmjereni razvoju i promicanju udomiteljstva, raznih oblika pomoći u kući i slično. Daljnja nam je tendencija u sklopu ovog javnog poziva svakako povećati financijsku omotnicu te tako nagraditi, odnosno pomoći rad udruga koje svojim djelovanjem i radom doprinose stvaranju društva po mjeri svakoga pojedinca, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović, a njegove je riječi potvrdio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Kako je već spomenuto, pokušavamo povećati interes ljudi za volonterskim radom te sposobnost udruga da budu spremne realizirati određene projekte kako ne bi morali ovisiti o županijskim, gradskim i općinskim proračunima. Moraju educirati ljude u pravcu u kojem je njihov fokus interesa“, rekao je župan najavivši povećanje sredstava sljedeće godine, a u međuvremenu je udrugama ponudio pomoć Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije pri izradi samih projekata i fokusiranja na ono bitno.

– Buduća sredstva ovise o ukupnom proračunu, ali svako povećanje ispod oko 20% će biti malo. Želimo upravo u tom socijalnom segmentu povećati prava, ali ciljano na one koji znaju što rade i imaju viziju u kojem pravcu ići kako bi umnožili ono što su već do sada dobili, dodao je.

Ugovore o financijskoj potpori za željene programe i projekte po prvi su puta potpisali i predstavnici umirovljeničkih udruga s područja županije, ukupne vrijednosti nešto manje od 16 tisuća eura. Na natječaj se prijavilo 18 udruga, a odobreno je financiranje 17 programa.

IZVOR: VSŽ

– Osnovni je cilj unaprjeđenje kvalitete života i promicanje prava umirovljenika i osoba treće životne dobi te njihovo druženje, kvalitetno i aktivno provođenje vremena. „U planu imamo napraviti neko druženje s članovima više udruga, da se malo ujedinimo. Tijekom godine provodimo niz aktivnosti. Svakog petka organiziramo pečenje ribe na trgu u Ivankovu, prigodno pečemo i lepinjice, a uz to imamo i radionice izrade ručnih radova. Osim toga, idemo u toplice i na izlete, upravo smo se nedavno vratili iz Mađarske gdje smo se družili i bilo nam je jako lijepo, svoja iskustva podijelila je predsjednica Udruge umirovljenika europskih integracija Ivankovo Dragica Žgela.

Uvijek nastojimo pomoći najranjivijim skupinama. Unutar umirovljenika postoje oni koji imaju solidne životne standarde, dok ima i onih koji uistinu žive na rubu siromaštva. Želimo kroz udruge doprijeti do svakoga, vidjeti koji su najvažniji problemi unutar njihove populacije i s nizom mjera njihov život učiniti što lakšim, ljudskijim i zanimljivijim. Sredstva isto tako nisu prevelika, međutim značajna su jer pomažu u onom dijelu obavljanja redovitih aktivnosti koje svaka udruga mora imati, ali isto tako i u određenim projektima koji jednostavno umirovljeničke dane čine ugodnijima i ljepšima“, zaključio je župan.