Županija nagradila mlade sportaše i njihove trenere s gotovo 7.000 eura

Najuspješnijim sportašima (iz) županije i njihovim trenerima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić uručio je nagrade i prigodne poklone za njihova sportska postignuća, kao poticaj za daljnji rad, ali i pomoć pri financiranju opreme i troškova.

Sredstva su dodijeljena sukladno Pravilniku o javnom isticanju i nagrađivanju pojedinaca, sportskih te parasportskih kolektiva i trenera za ostvarena postignuća u sportu kojeg je po prvi puta donio Upravni odjel za sport, mlade i demografiju VSŽ s ciljem pravednog vrednovanja uspjeha sportaša i trenera.

Resorni pročelnik Mario Meštrović i župan Damir Dekanić

– Kriteriji su prije svega vezani uz stupanj natjecanja, odnosno riječ je o svjetskim i europskim prvenstvima, olimpijskim igrama i prvenstvima Hrvatske. Smatram da bi mlade sportaše i njihove trenere u svakom slučaju trebali nagraditi za uspjehe i da to ne budu simbolične nagrade kao do sada, nego doista da se ti uspjesi prepoznaju na pravi način – kazao je pročelnik UO za sport, mlade i demografiju Mario Meštrović.

Nagrade su iznosile od 300 do 1.000 eura, ovisno o razini natjecanja i postignutom uspjehu. Petar Kovač, član Šahovskog kluba Codeasy Vukovar,  do sada je bio državni prvak u kategorijama U-11, U-13, U-15 i U-17, a kao najveći uspjeh izdvojio je drugo mjesto na Europskom prvenstvu u ubrzanom šahu u konkurenciji do 16 godina.

– Drago mi je da se prepoznaju naši uspjesi, ne samo šahista već i drugih klubova i sportova. Novčanu nagradu bih mogao potrošiti na novi bicikl da se mogu i fizički spremiti za sjedenje pri treniranju – naglasio je ovaj učenik 3. razreda Ekonomske škole Vukovar koji mozak trenira šahom, zagonetkama i slagalicama, a odmara fizičkim radom.

Nova natjecanja uskoro čekaju i Patrika Kordića, člana Gimnastičkog kluba „Hrvatski sokol“ Vinkovci, kojemu su najdraža sprava karike, te Petru Očevčić koja se Vinkovačkim rodama pridružila prije gotovo dvije godine zahvaljujući predstavljanju vinkovačkog ju-jitsu kluba u školi, a u tom kratkom razdoblju zavoljela je ovaj borilački sport i osvojila šest zlatnih medalja te broncu na Svjetskom prvenstvu u Kazahstanu.

Za osvojenu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Moldaviji nagrađena je Tanja Turukalo (Klub dizača utega Vukovar) koja za cilj ima napredovati što više i u svom sportu ostati što duže moguće. Uz navedene, nagrađeni su još i  Lea Čorluka (Streljački klub „Nosteria“ Nuštar) koja je na kadetskom prvenstvu Hrvatske osvojila zlato u disciplini zračne puške te Valentina Cindrić (Gradsko streljačko društvo 1887 Lokomotiva) koja je svom klubu donijela broncu s prvenstva Hrvatske.

Za svoj doprinos u procesu treninga nagrađeni su treneri: Tomislav Gudek, Đuro Ponoš, Milan Marinković, Anton Đerek i Milan Kordić.

– Susreti s najmlađima su mi dragi iz nekoliko razloga, a prvenstveno zbog njihove iskrenosti, neiskvarenosti i želje za uspjehom u životu, u ovom slučaju kroz sport. Danas nam je došlo šest mladih sportaša koji su postigli izvanredne uspjehe, svatko u svojoj disciplini i treneri koji su doprinijeli njihovim uspjesima. Nagradili smo ih s gotovo sedam tisuća eura, kao poticaj na još bolji i kvalitetniji rad, ali i pomoć pri troškovima koje svakodnevno imaju. Kada u razgovoru s njima čujete koliko često treniraju i čega se sve odriču zbog treninga, shvatite koliko je velika njihova ljubav prema sportu – podvukao je župan Dekanić dodavši kako će sredstva rado i povećavati ako to znači da će se povećavati broj uspješnih sportaša.