ŽUPANIJA PODUPIRE LOVCE Smanjen broj predatora!

Vukovarsko-srijemska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva u 2023. godini, gdje je 49 prijavitelja ispunilo sve tražene uvjete i ostvarilo potpore u ukupnoj vrijednosti 39.301,73 eura.

Prijavitelji su se mogli prijaviti na mjere propisane Programom razvoja i unapređenja lovstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji za razdoblje od 2023. do 2027. godine, a to su: sprječavanje šteta od i na divljači, smanjenje brojnog stanja predatora, povećanje brojnosti glavnih vrsta sitne divljači, te projekti, promidžba i informiranje lovstva poput projekta „Djeca s lovcima u prirodi“ za koji je izdvojeno 7.000 eura.

– Jedna od potpora koju smo prvi krenuli provoditi i koju svi uzimaju za primjer je plaćanje odstrela čaglja i predatora lisice. Imamo brojne upite drugih županija o načinu provođenja mjere, što nas veseli i što nam je pokazatelj da radimo dobro i kvalitetno – naglasio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Krunoslav Buhač:

– Na terenu je prepoznata alarmantna situacija potrebe za smanjenjem brojnog stanja predatora, čagljeva i lisica, što se financira s odstrelom, odnosno 40 eura po repu čaglja i 10 eura po repu lisice. Usporedno kako se radi na izlučivanju predatora, radi se i na ubacivanju plemenite divljači, odnosno povećanju brojnog stanja glavne vrste divljači, fazana i zeca, u čemu bilježimo pozitivan trend.

Financijska potpora stiže kontinuirano, rezultati su vidljivi, smanjuje se broj predatora, a bilježi povećanje broja sitne divljači.

– Mislim da uspijevamo. Uskoro ćemo objaviti Javni poziv za lovnogospodarske i lovnotehničke objekte. Kontinuirano ulažemo u lovstvo, radi se s udrugama, a ono što je najvažnije, rezultati su itekako vidljivi – za kraj je rekao župan Dekanić.