Županijski proračun u 2022. „težak” gotovo milijardu i pol kuna

U vinkovačkom Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” održana je 6. sjednica ovog saziva Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, inače i posljednja ovogodišnja, na kojoj je rebalansiran proračun za 2021. godinu (smanjen je za gotovo 60 milijuna kuna, s 1.364.694.794 kune na 1.305.267.370 kuna i to uglavnom zbog smanjenih kapitalnih pomoći iz EU projekata), ali i usvojen proračun za 2020. godinu koji iznosi gotovo milijardu i pol kuna. Preciznije, 1.471.310.392 kuna.

– Proračun će biti usmjeren na obrazovanje, pomoć poduzetnicima, ranjivim skupinama. Nastavljamo, dakle, u započetom smjeru – najavio je župan Damir Dekanić.

Govora je, između ostaloga, bilo i o sklapanju ugovora o javnoj usluzi županijskog linijskog cestovnog prijevoza putnika. Marija Budimir, v. d. pročelnice za gospodarstvo i održivi razvoj:

– Donesenom odlukom Skupština VSŽ daje mogućnost županu za potpisivanjem ugovora o javnom prijevozu koji se ne odnosi samo na učenike, nego i na sve stanovnike naše županije. Svjesni smo da uslijed objektivnih okolnosti, pandemije i demografske situacije, prijevoz u ljetnim mjesecima nije više rentabilan za naše prijevoznike. Ovim putem dajemo mogućnost da se i prijevoznici sufinanciraju svih 365 dana, a ne samo 180, kada se obavlja prijevoz srednjoškolaca.

Predsjednik Skupštine VSŽ Dražen Milinković pogledao je, pak, „u retrovizor”, pa u osvrtu na godinu na izmaku naglasio:

– Ova godina posebna je po tome što su promijenjena dva saziva Skupštine, jedan je djelovao prije, a drugi nakon lokalnih izbora. Predsjednik Skupštine bio sam i u prethodnom sazivu čijim sam radom bio zadovoljan. Zadovoljan sam i ovim sazivom, vijećnici su doista na primjerenoj razini, a konstruktivni prijedlozi stižu i od vladajućih, i od oporbe. Koristim prigodu svim žiteljima VSŽ čestitati Božić i sretnu novu 2022. godinu.